Tämän herkullisen piirakan ohje on Rachel Allenin. Toivottavasti ohje on ymmärrettävästi kirjoitettu, otin sen ylös ohjelmaa katsoessani. Tässä ohjeessa laitetaan tuorekelmua uuniin! Olin aiemmin luullut ettei tuorekelmu kestä uunia, mutta kyllä se sen kesti. Käpristyihän se tietenkin lämmöstä, mutta ei sulanut pohjaan kiinni. Ilmeisesti kelmu täytyy vaan pitää metallista erossa, joten taittelin kelmun herneiden päälle, jotka oli siis esipaistossa painona pohjan päällä. Tuo tuorekelmu pohjan kaulitsemisessakin on kätevä, en ollut aikaisemmin tätä kikkaa kokeillut, mutta aion käyttää sitä jatkossakin. Oli huomattavasti siistimpää ja helpompaa Tein pohjataikinan 1,5-kertaisena käyttämääni 28 cm vuokaan. Taikinaa jäi vähän yli, samoin täytettä, joten tein muffinsivuokaan vielä pari pientä piirakkaa.

Pohja

200 g vehnäjauhoja

100 g kylmää voita/margariinia

1 rkl tomusokeria

1 kananmuna

 

Täyte

3 kananmunaa

125 g sokeria

3 sitruunaa

1 appelsiini

1,5 dl kuohukermaa

 

Valmista pohja. Nypi vehnäjauhot ja voi keskenään. Lisää tomusokeri. Vatkaa kananmunan rakenne rikki haarukalla ja lisää puolet kananmunasta taikinaan. Älä vaivaa taikinaa kiinteäksi palloksi. Litistä taikina tuorekelmun sisään ja laita jääkaappiin n. puoleksi tunniksi. Kaulitse taikina pyöreäksi n. 3 mm paksuiseksi levyksi kahden tuorekelmun välissä. Poista päällimmäinen kelmu ja kippaa taikinalevy pyöreään irtopohjapiirakkavuokaan. Painele taikinaa hyvin kelmun läpi vuokaan ylös reunoille asti. Poista ylimääräinen taikina ja paikkaile tarvittaessa. Ennen esipaistoa laita pohjan päälle paino estääksesi taikinan kohoamisen paiston aikana (tuorekelmu pohjan päälle ja siihen esim. kuivattuja herneitä tms. uunia kestävää). Esipaista pohja 175 °C n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Ota tuorekelmu painoineen pois ja voitele pohja ylijääneellä kananmunalla. Laita vielä hetkeksi uuniin.

Valmista täyte. Vatkaa munat ja sokeri käsin sekaisin, riittää että munien rakenne menee rikki. Raasta joukkoon yhden sitruunan kuori sekä sitruunoiden ja appelsiinin mehu. Vispaa kerma joukkoon. Maistele ja tarvittaessa lisää sokeria. Kaada täyte pohjan päälle. Paista uunissa n. 160 °C n. 25-35 min, Piirakka on valmis kun täyte vähän hytkyy. Jäähdytä n. 30 minuuttia vuoassaan. Irrota vuoan reunat ja koristele tomusokerilla.