Jos taas päivittäis...viime vuoden leipäsaldoa :)

Juureen

0,5 l vettä
30 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
2 rkl siirappia
6 dl hiivaleipäjauhoja

Taikinaan

2 tl suolaa
30 g juoksevaa margariinia tai öljyä
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (tai 42°). Liuota hiiva nesteeseen (tai lisää hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita veteen). Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipäjauhoja. Anna taikinajuuren käydä n. 30 minuuttia, niin että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, annan juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvää leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa hiivaleipää tai sämpylöitä (20-25 kpl). Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin.

Paista leivät uunin alatasolla 200 ° n. 20-25 minuuttia, sämpylät uunin keskitasolla 225 ° n. 10-15 minuuttia.