Ollessani hoitovapaalla esikoisesta, aloin itse leipoa leipää kotiin oikein urakalla. Taukoa leivontaan tuli, kun palasin takaisin töihin, mutta nyt taas innostuin. Kaupasta ostettu leipä on kallistunut, joten itse tehty tulee halvemmaksi ja se on hyvää ja taatusti tuoretta. Ruisleipää en ole vielä tehnyt itse, se tulee edelleen kaupan hyllyltä, mutta vaaleammat teen itse. Tässä hyvä vuokaleipäohje, joka on nopea tehdä, koska taikina kohotetaan vain kerran paistovuoassaan eikä taikinaan tarvitse sotkea käsiään.

1915262.jpg

Alkuperäinen ohje on Parhaat leivonnaiset-kirjasta, tässä ohje kaksinkertaisena kuivahiivalla:

1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 rkl öljyä
5 dl vettä
2 tl suolaa
4 tl sokeria (käytin siirappia)
2 dl vehnäleseitä
n. 12 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. (Jos käytät siirappia sokerin sijaan, lisää se tässä vaiheessa veden sekaan). Lisää pieneen määrään (esim. 2 dl) vehnäjauhoja suola, sokeri ja kuivahiiva ja sekoita se hyvin veteen. Lisää leseet ja loput jauhot välillä (esim. puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää lopuksi öljy (kun öljyn lisää viimeisenä, taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista). Jaa taikina kahteen 1,5 litran vetoiseen voideltuun vuokaan. Anna leipien kohota lähes kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteessa uunin pohjalla ritilän päällä 15 minuuttia. Nosta ritilä alimmalle tasolle ja paista vielä n. 15 minuuttia. Anna leivän rauhoittua vuoassaan muutaman minuutin ennenkuin kumoat sen ritilälle. Jäähdytä leipä leivinliinaan käärittynä.