Tämä ohje on löytynyt joskus ruisjauhopussin kyljestä, tosin oli ruispatonkien nimellä ja jauhojen määrä oli mielestäni täysin päin seiniä. Ohjeessa oleviin määriin lisäsin jauhoja näppituntumalla niin, ettei taikinasta tullut liian kovaa.

1894021.jpg

5 dl vettä
25 g hiivaa (käytin kuivahiivaa, joten taikinan toteutus sen mukaan)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruokaöljyä
4 dl ruisjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja siirappi. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa seosta voimakkaasti. Lisää öljy ja ruisjauhot. Alusta pehmeähkö kimmoisa taikina. Peitä ja kohota lämpimässä paikassa n. 45 min. Jaa taikina 6 osaan. Pyöritä paloista patongit. Kohota peitettynä. Leikkaa patonkien pintaan viillot terävällä veitsellä. Paista 225 asteessa 16-18 minuuttia.