Tässä viime viikoilla tehtyjä juttuja, ensimmäisenä niistä leipää. Ohjeen olen löytänyt Sunnuntain reseptisivuilta. Ohje on 25 sämpylälle, mutta itse teen sämpylöistä tarpeeksi isoja (niinkun kuvasta näkyy), joten en tekemälläkään saa tästä taikinasta tuota määrää sämpylöitä. Tässä ohje:

2018429.jpg

5 dl vettä tai maitoa
1,5 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
1 pss kuivahiivaa
12-13 dl rouheisia sämpyläjauhoja
1 dl ruokaöljyä tai 100 g margariinia

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen (n. 42 astetta) veteen/maitoon suola ja sokeri. Vispilöi nesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen öljy/margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Kohota liinan alla lämpimässä n. 40 min.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina tangoksi ja jaa 25 palaan. Leivo palat pyöreiksi tai soikeiski sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille pellille. Kohota liinan alla n. 30 min. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 12-15 min.